De nadelen van Fiverr

image

Een poos geleden schreef ik me in op fiverr, iemand had daar een opdracht uitgezet en ik wilde mij daar graag voor inzetten. De opdracht is uiteindelijk aan mij voorbij gegaan.

De verwachting
Fiverr ontleend zijn naam aan hen die voor vijf dollar hun diensten aanbieden. Nu wil ik best voor vijf dollar een dienst aanbieden. Eenvoudige tekeningetjes maken, zonder kleur of opsmuk. Maar de verwachting is dat alles wat je bied voor die vijf dollar kan. Een speedcartoon kost me gemiddeld twaalf uur werk. Schetsen. Tekenen. Montage. Muziek en voiceover… Dus waarom dat niet voor vijf dollar kan behoeft geen uitleg. Deze verwachting wordt in stand gehouden omdat je als aanbieder binnen bepaalde categorieen je prijs niet zelf kan bepalen of beperkt wordt door een maximum prijs.

Beperkingen categorieen
De categorie waar speedcartoons het vaakst gezocht/gevraagd worden is er een waarbij de maximum prijs vijf dollar is. Ik heb mijn dienst wel in een andere categorie staan maar daar zoekt niemand en wordt ik ook niet gevonden. Ik kan niet mijn dienst aanbieden in verschillende categorieën, ik moet voor iedere categorie een dienst aanmaken die allemaal weer anders in elkaar steken. Bij de ene kan je meerwerk opgeven. Bij de andere kan je weer pakketten aanmaken.

Alles automatisch vertaald
“Ik kan maken voor u gewoonte gemaakt speedcartoons!” dat is natuurlijk geen mooie binnenkomer. Voor engels sprekende klanten geen probleem.

Internationale klanten
Leuk, al die over enthousiaste Amerikanen die alles wat ik maak “fantastic!” vinden. Klanten uit Australië, India. Mensen waarmee je enkel via mail of berichten via fiverr contact hebt. Die je maar moet vertrouwen op hun superlatieven. Maar als puntje bij paaltje komt is er vaak een algehele radiostilte. Nu lever ik alles al uit voorzorg als evaluatie versie. Maar toch, bij een Nederlandse klant bel je makkelijker na, kan je op bezoek. Even naar Amerika op en neer zit er niet in, bellen kan. Maar zij zien ook dat ik vanuit Nederland bel.

Direct bestellen
U heeft een bestelling en moet binnen twintig dagen leveren. Zomaar uit het niets besteld iemand een speedcartoon, ze hebben al vijf dollar betaald. Als ik contact opneem blijkt dat mijn dienst niet aansluit bij hun verwachtingen, ik doe wat water bij de wijn. Doe concessies in de productie en we komen er wel uit, maar beginnen met een misverstand en gelijk al ergens aan vast zitten zonder dat je enig idee hebt aan wat is voor beide partijen niet handig.

Ik heb een paar leuke opdrachten gehad maar vooral veel tegenvallende trajecten die op allerlei punten stuk liepen. Het is erg makkelijk om internationaal zaken te doen, je markt is echt zoveel groter. Maar Fiverr moet eerst nog wat volwassener worden voordat ik daar weer heel veel tijd in ga steken

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *