Energiewingebieden (2)

Leuk bedacht Daan, maar hoe win je dan energie uit een ecosysteem zonder zonnepanelen, zonder windmolens en zonder biomassa verbranding?

Ik ben geen natuurkundige, scheikundige, of wat dan ook. Ik ben een creatief die graag verder wil kijken dan de gebaande paden. Ik ben iemand die graag oplossingen zoekt door ongebruikelijke combinaties te proberen en maar zien wat daar uit komt.

Er zijn geen kant en klare oplossingen die ik kan bieden. Ik kan hooguit kijken naar alternatieven die er zijn.

Thermo-elektrisch effect
Zo is er een mogelijkheid om energie te winnen uit temperatuursverschillen, het thermo-elektrisch effect. Vanuit bijvoorbeeld een bodemlaag die aan het composteren is. Deze warmteverschillen kunnen omgezet worden in stroom. Op kleine schaal misschien ineffectief, maar verspreid over een netwerk in een groot natuurgebied kan dit aardig wat opleveren.
Verschil in temperatuur in water zoals vennen, beekjes of sloten en de bodem. Water dat stroomt is sowieso een bron van energie die we al heel lang weten te gebruiken.

Er zijn lijkt mij genoeg alternatieven die toegepast kunnen worden in een Energiewingebied waarin de natuur een vrije loop kan krijgen en bijdragen aan een mooie gezonde natuurlijke omgeving zoal dit ook bij de waterwingebieden het geval is.

Ik hoor graag andere gedachten, aanvullingen, vragen. Dit is een idee wat in mijn hoofd zit en misschien te mooi klinkt om waar te zijn, maar ik geloof echt dat er mogelijkheden zijn!
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *