Lijstjes zijn recepten maar geen garantie

cirkels

Je kan een mooi lijstje maken, alles terugbrengen naar een basis, zeggen dat iedereen kan tekenen, dat je het simpel moet houden, maar daarmee mis je nog een heel belangrijk punt. Ervaring.

Je kan lijstjes opzoeken, maar het zijn enkel de ingrediënten, dat is niet wat iets echt lekker maakt, fascinerend of goed. Je kan stap voor stap het recept volgen, maar zoals het vaak gaat als ik in de keuken sta en een recept probeer, het smaakt meestal niet zoals bedoeld, ziet er raar uit en is vaak niet voor herhaling vatbaar. Jammer, want juist die herhaling is hard nodig, iets wat ik weet, maar ik kan niet overal mijn tijd en energie in steken, koken vind ik leuk, maar tekenen leuker. Dus hoeveel lijstjes je ook volgt, je moet er juist eentje uitpikken en die continu blijven herhalen, af en toe afwisselen, lijstjes husselen, maar nooit de basis vergeten. Je focus op een bepaald punt in die lijstjes, houden tot je het onder de knie hebt en dan het volgende punt oppakken.

Dat is de ervaring die je nodig hebt,  die krijg je alleen door te doen, veel te doen. Herhalen. Hoe vaker je iets doet hoe makkelijker het gaat, des te eerder zie je waar je vooruitgang op blijft steken en kan je daar actie op ondernemen.

Dat is vaak, juist omdat je het terugbrengt naar een paar basispunten, waar echter vaak overheen wordt gekeken is ervaring, hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het gaat, echter verlies je dan juist weer die basis dingen nogal eens uit het oog. Ik merk dat zelf altijd tijdens de workshops die ik geef, de tips die ik anderen geef zijn zaken die ik zelf ook vaker moet doen en als ik er ook bewust met mijn eigen tips aan de slag ga, dan sta ik soms versteld van wat ik dan zelf presteer.

Ga terug naar de basis, begin met een cirkel, dat zeg ik tegen mijn cursisten, maar vooral tegen mezelf.

 

Join the Conversation

2 Comments

  1. Wanneer het op recepten aankomt volg ik braaf lijstjes, en meestal met positief resultaat. Verder ben ik niet van de regeltjes en lijstjes, en tamelijk recalcitrant.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *