Vanavond ga ik tekenen!

DSC_0262

Echt heus, vanavond, vanavond ga ik tekenen! Ik sta op en deze gedachte schiet al door mijn hoofd, op de fiets naar het station, in de trein naar mijn werk, achter mijn pc, op weg naar huis.. Maar eenmaal thuis, dan ben ik op, komt het er niet meer van. Het meeste teken ik nu nog ‘s-ochtends in de trein.  Als ik voor een opdrachtgever wat af moet maken, dan kom ik nog wel van de spreekwoordelijke bank af om mijn pen op het papier te zetten en iets te tekenen. Maar ik wil meer.

Verwachten dat ik nu pagina’s vol ga kriebelen met tekeningen, volle verhalen ga uitschetsen, dat is teveel gevraagd misschien. Ik moet mijn eigen adviezen ter harte nemen en klein beginnen, houd het verdorie simpel, dat zeg ik tegen mijn cursisten ook, dus waarom doe ik dat zelf niet!

Nu teken ik dus wel, iedere dag iets, maar ik wil zelf meer, ik heb sowieso een project en ik wil niet dat dit blijft liggen en nooit van de plank gaat komen. Dus ik heb mezelf voorgenomen om het ook voor mezelf simpel te houden. Ik teken ten minste iedere dag één plaatje, helemaal compleet. Compleet houd in: schetsen, opschonen, teksten, inkten, gummen. Het digitaal bewerken en kleuren is een proces apart, dat gaat makkelijker en sneller op een hele pagina, bovendien kan je dan nog stijlcorrecties doorvoeren op het geheel aan pagina’s.

Dus houd ik het simpel, op deze manier kan ik mezelf ertoe zetten om iedere week een pagina af te krijgen zonder dat het werk me boven het hoofd groeit en ik daarna alsnog op de bank kan gaan liggen, of mocht ik bevangen worden door het papier en de lijnen, mezelf verliezen en niet van ophouden weten, dan is dat een mooie bijkomstigheid, maar geen verplichting.

Iedere dag een plaatje is behapbaar, maakt het project overzichtelijk en iets waar ik zelfs zonder plezier of veel energie nog wel iets van kan maken. Alles komt zo weer terug op de basis, niet alleen bij tekenen, maar alles, houd het simpel, net als een complexe tekening, breek het op in hapklare en eenvoudige brokken, begin met een cirkel of andere basisvorm en breid dat langzaam uit, lijntje voor lijntje tot je op een gegeven moment het complete plaatje hebt staan.

Iedere dag een plaatje is iedere week een nieuwe strip, alhier op de facebook pagina van Snotneus en Sim: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=495176753996887&set=a.122417731272793.20325.100005137001628&type=3&theater

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *