Ideeën in mijn hoofd

Het spookt al regelmatig in mijn hoofd, sommige ideeën groots andere weer miniscuul, eenvoudig, bewerkelijk, goedkoop, duur, veel in ieder geval.

Soms wordt een idee extra getriggerd door berichten die mij bereiken. Zo is er nu de opkomst van Ello, een ogenschijnlijk idealistisch sociaal netwerk, als tegenhanger van het machtige Facebook. Dat is in ieder geval de schijn, de exit strategy is al bepaald, bij meer dan een miljoen leden staat er al een zak geld te wachten en wordt het netwerk overgedragen aan de betalende partij, dat belooft niet veel goeds voor het mooie manifest dat ze nu nog op de voordeur hebben hangen.

Wat zou wel werken dan? Hoe ging het voor de sociale netwerken ons in hun greep hielden? Je verzamelde zelf wat zaken, middels RSS feeds, maar RSS is tegenwoordig half dood. Je moet gaan zenden op de netwerken zoals Facebook en twitter. Maar je moet keuzes maken, wie bereik je. Bovendien, als je je blog of werk op een ander netwerk plaatst of linkt, dan krijg je ook daar reacties en niet op je eigen blog. Lastig, moeilijk beheersbaar.

Hoe mooi zou het dan zijn als je alles gewoon bij jezelf kan houden, op je eigen webstek, je eigen stukje cloud storage, maar wel kan delen, als een RSS, maar dan met spoilers en een turbo boost. Een Social Media Protocol waar je niet afhankelijk bent van een platform om je content te ontsluiten, alles wat er als reacties komt direct op jouw eigen plek terrecht komt. Een soort internet op het internet, maar dan gericht op social media, niet afhankelijk van een grote speler, maar meerdere partijen, die hun eigen content creatie en content consumeer applicaties maken, crawlers om data te indexeren, mijn idee is dus eigenlijk het internet met een zoekmachine. Maar dan meer gereguleerd door jezelf. Advertenties? Prima, maar omdat het nu niet via een tussenpersoon loopt derf je zelf de inkomsten voor de privacy die je te koop zet, het zullen centen zijn, maar alles beter dan niets en dat alle miljoenen centen in de zak van een ander verdwijnen.

Allemaal ideeën dus, misschien moet ik dit maar eens uittekenen en op kickstarter gaan zetten, of kijken of er niet al iemand me voor is geweest 🙂

Iemand die me al voor is geweest: https://diasp.net Diaspora is een vrij netwerk van nodes die je profiel bijhouden zonder bijbedoelingen, mooi, maar nog niet echt wat ik voor ogen had 🙂

 

Join the Conversation

2 Comments

  1. Ja, al die verschillende netwerken, het is niet echt iets voor mij.
    Teveel informatie maakt het niet overzichtelijker in mijn hoofd, nee, laat de mensen maar naar mijn weblog komen en daar hun zegje doen, dat heb ik liever dan de vlugge facebooker.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *