File op de arbeidsmarkt

DSC_2041-2
Zou een auto als metafoor in een bekrompen geest ook in een file komen te staan?

Vanochtend op de radio een student die langer doorstudeerde om zo zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het punt dat hij aandroeg waardoor de arbeidsmarkt stagneerde: ‘Oudere werknemers blijven te lang op hun plek zitten, zeker bij de overheid omdat ze de zekerheid niet willen opgeven, zo ontnemen ze de jongeren de kans om daar weer binnen te stromen.’

Lekker bekrompen gedacht. De ouderen moeten dus maar hun baan opzeggen en niet zo blijven plakken bij hun baas om ruimte te maken voor een jonge jobhopper die een jaar later weer het veld ruimt. Ouderen komen nog steeds lastiger aan een baan dan jongeren, dus logisch dat ze blijven, daarnaast zitten ze al langer en hebben een hoop kennis en ervaring binnen het bedrijf dat ook voor het bedrijf zelf van belangs is om te behouden, het geeft niet alleen de oudere werknemer stabiliteit maar ook het hele bedrijf. Oudere werknemers hebben vaak ook meer risico als ze zonder baan komen, ze moeten al langer doorwerken en een gat in je pensioen is voor je dertigste nog een soort van ver van mijn bed show, als je daarna niets opbouwt en continuitiet behoud loop je een hoop mis. Daarnaast zijn de vaste lasten hoger, hypotheken, studerende kinderen. Als oudere zeg je je baan niet zomaar op, dan blijf je, doe je alles om het tot je pensioen gerechtigde leeftijd vol te houden en maar hopen dat ze die tegen die tijd niet alweer verder hebben opgeschroefd.

De markt is krap, dat zorgt vanzelf voor stagnering, je kan degeen die voor je staat wel de schuld geven, maar die kan er niets aan doen, je moet je beurt afwachten, net als op een te smalle weg, daar ontstaan files als er teveel auto’s overheen gaan, je kan zeggen dat alle auto’s voor je maar gewoon aan de kant moeten, maar zo werkt dat natuurlijk niet. Het is gewoon aansluiten en de radio aan, jezelf vermaken, beetje neuspeuteren en wachten tot het weer doorstroomt.

Je kan de spreekwoordelijke weg naar de arbeidsmarkt verbreden door de werktijden te reduceren, dat is een passendere oplossing dan te mopperen op de ‘ouderen’ en hen van hun stoel te schoppen om plaats te maken voor de jongeren. Heel rooskleurig gesteld zou je de arbeidsmarkt kunnen verdubbelen door de werktijden met de helft te reduceren. Wat realistischer bekeken kom je de jongeman op de radio tegemoet door oudere werknemers te belonen met meer vrije uren zonder verlies van salaris, meer nog dan de ‘ouwe lullen’ dagen die er nu soms bij komen, dat zijn druppels op een gloeiende plaat.

Werktijdreductie is een mooie oplossing waar ik al vaker over schrijf en een die steeds meer grond krijgt, komend weekend in tegenlicht een mooie documentaire over het idee van het basis salaris onafhankelijk van hoeveel uur je werkt en hoe eerste proeven hiermee al aan hebben getoond dat het werkt. Gratis geld, betekend een stap richting de economie van gratis.

 

Join the Conversation

2 Comments

    1. Er is genoeg werk, het is alleen wat onhandig verdeeld, er zijn genoeg mensen die nu werkeloos zijn en graag willen werken en genoeg mensen die graag wat minder willen werken, als je daarin middelt kom je al snel tot een werkbare oplossing.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *