En weer: Houd het simpel!

DSC_2041-1

De kracht van visuele communicatie ligt in het weglaten. Hoe minder ruis je creëert hoe duidelijker de boodschap. Eenduidiger ook. Net als in alle vormen van communicatie, maar bij tekenen nog meer. Waar je bij woorden nog gebonden bent aan grammatica en voorzichtig moet kiezen uit een breed scala aan woorden die vaak niet ondubbelzinnig zijn op te vatten is een lijn een lijn, hoe scheef lang of kort je hem ook tekent. Daarnaast valt een beeld direct op je netvlies en wordt zo ook snel verwerkt. Een zin moet beginnen, gelezen, verteld, beluisterd, tussen ieder woord zit een spatie, een pauze, een moment waarop je aandacht kan afdwalen naar andere plekken.

Om een punt te maken, een detail te omschrijven heb je vaak meer woorden nodig. Bij tekenen hooguit een paar lijntjes, een extra cirkel in een afwijkende kleur. Voeg het minimale aan detaillering toe aan een toch al gestileerde afbeelding en het is direct duidelijk waar de focus moet liggen. Lijnen tekenen is eenvoudiger dan woorden kiezen, dat maakt visuele communicatie ook zo sterk. Houd het simpel, schreef ik al eerder en zal ik nog veel vaker schrijven en herhalen, ook voor mezelf.

Om problemen of ideeën over te brengen, te plaatsen en te vereenvoudigen kan je gebruik maken van metaforen. Een veel gebruikte metafoor is die van een auto. Iedereen weet wat een auto is, wat een auto definieert. Dus hang je verhaal op aan de auto en je hebt een hele snelle manier om duidelijk over te komen. Met een tekening onderbouwt versterk je dit nog meer en blijft het beeld van de auto en dus de metafoor nog beter hangen.

Maar hoe teken je dan een auto? Een auto is een complex ding? Toch? Toch niet dus. Houd het gewoon simpel. Een trappetje, een vierkantje en wat rondjes, een auto dus.

Join the Conversation

2 Comments

  1. Het is ook een kwestie van smaak, en vooral stijl, en gewenning. En wat men wil laten zien. Een tekenaar wil natuurlijk wel laten zien wat hij kan. En dan kan een auto zo mooi mogelijk. Maar minder detail en scherpe lijn kan ook mooi zijn, of mooier.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *