Zelfkritiek is niet mijn sterkste kant, help!

perfect

Leuk dat ik anderen bekritiseer, maar wat als ik zelf eens kritisch kijk naar wat ik maak? Ik moet dan gelijk toegeven, ik heb al drie boeken vol met fouten geproduceerd, alle delen van Snotneus en Sim raken kant nog wal en staan bol van de fouten, verschil is wel dat ze weer barsten van het enthousiasme en risico’s niet uit de weg zijn gegaan, deel drie is reeds digitaal te bestellen, maar wees gewaarschuwd, het raakt kant nog wal en bevat enkel zwarte en witte pixels!

Dat terzijde, we waren jong en naïef.

De laatste strip die ik tekende is wat concreter en behapbaar. Het zijn drie kaders verdeeld over twee stroken. Het is een strip gericht op een specifieke doelgroep, mensen die actief zijn met Kendo, Iaido en Jodo, dus enig gebrek aan voorkennis zou buitenstaanders kunnen verwarren waar dit over gaat. Toch probeer ik dat in de eerste plaat duidelijk te maken, iemand mag op examen van zijn leraar, de leerling is hem dankbaar. De tweede plaat verdiept de conversatie, er zijn nog een paar kleine dingetjes. Plaat drie staat bomvol met tekst, een paar kleine dingetjes zijn er dermate veel dat er iets knakt bij de ander. Zijn droom in diggelen, dat gaat echt nooit lukken allemaal. Geïnspireerd op mijn voorbereidingen voor mijn derde Dan examen, waar ik niet van plan was om wéér voor te zakken.

Wat is hier fout? Wat kan ik verbeteren voor de volgende keer. Kloppen de verhoudingen, de bewegingen en de schaduwen, de teksten en de ballonnen, komt het goed over mist er nog iets, is er teveel.

De sensei in de laatste afbeelding is nog steeds niet naar mijn zin, zijn hoofd is raar, dat ene oog maakt van hem een cycloop. Maar verder zie ik het zelf al niet meer, blind voor mijn eigen fouten, of omdat ik het toch al heb afgerond, het was zoals het is, maar toch leer ik ook graag, het liefst van een buitenstaander, zonder schroom om mij neer te sabelen.

Ik hoor het graag van u!

 

Join the Conversation

8 Comments

 1. Wat ik leuk zou vinden is dat je de tekeningen inkleurt, komt het voor mij veel meer tot leven. Ga gewoon door met wat je aan het doen bent.

  Trouwens, als je in het rechter gedachtewolkje schrijft ‘stomme cycloop’ maak je je zelfkritiek ook weer grappig. Goed weekend Daan.

  1. Voor deze strips zal het zwart wit met grijstonen blijven omdat ze zwart wit in het blaadje komen. Zal volgende keer voor online publicatie ook een gekleurde versie maken.

 2. ja, nee, voor kritiek moet je niet bij mij zijn, want ik denk altijd dat alles precies zo is als het hoort.
  Ja, en de maker zelf ontwikkeld zich, en dat heeft die zelf het beste door.
  En ondertussen dus vooral doorgaan en zelf bepalen wat anders zou moeten.

 3. Ik vind het lastig om bij de 6 tekstballonnetjes in het laatste plaatje te bepalen welke volgorde van lezen ik aan moet houden. Maar dat zal wel aan mijn warrige geest liggen.

  1. Misschien heel flauw om te zeggen dat die verwarring ook een beetje de bedoeling is? 😛
   Zolang je maar linksboven begint en rechtsonder eindigt klopt ie altijd wel. Om het wat duidelijker te maken en de lezer wat meer volgorde te geven had ik de ballonnen kleiner kunnen maken en met kleinere overlappingen of sluisjes aan kunnen geven waar je heen moet.

 4. De wangen van de cycloop zijn schuin-van-voren getekend, terwijl ogen (en mond ook wel) ‘en profiel’ zijn, vandaar dat ie er wat raar uitziet… De student in hetzelfde plaatje heeft wel alles vanuit dat schuin-van-voren perspectief…
  Maar als je me er niet op gewezen had, was het me niet eens opgevallen 😉

  1. Scherp gezien en fijne feedback! En dat erop wijzen daar gaat mijn blog van vandaag dan weer over 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *