Houd het simpel

DSC_2010

Maak het jezelf niet te moeilijk, hoe lager de lat, hoe hoger je eroverheen gaat. Simpel! Tekenen begint simpel, houd het simpel. Simpele vormen, simpele lijnen. Maar.. altijd een maar, maak het je niet te gemakkelijk, simpel is niet drie keer een hoofdje met een tekstballon en daar je verhaal in plempen. Je idee overzetten naar een strip is meer dan dat. Verwar simpel niet met gemakkelijk. Daag jezelf uit en zoek je grenzen op en zoek daar een simpele oplossing bij. Probeer wat je wilt over brengen om te zetten in simpele vormen en lijnen. Probeer een spannende composite op te bouwen met simpele elementen. Probeer met minimale middelen zoveel mogelijk in beeld te brengen. Haal de ruis uit je tekeningen. De grootste ruis veroorzakers zijn overvloedige teksten en onduidelijk gedetaileerde elementen die eigenlijk toch al weinig toevoegen of al bekend zijn in de setting die je gesteld hebt.

Niet alleen het tekenen, ook je verhaal moet simpel zijn, communiceren is ruis produceren en hopen dat er een deel blijft hangen, hoe meer ruis je wegneemt en hoe simpeler je boodschap is hoe beter deze overkomt en blijft beklijven. Verder versimpelen komt ook terug bij andere zaken, een idee, een proces. Is het niet simpel genoeg, breek het verder op, tot het wel simpel genoeg is. Zo leren we ook wiskunde, staartdelen, maak het simpeler, verdeel het in kleinere stappen en los het op.

———————————————————————–
Als ik nu zo naar de tekening kijk zie ik wat voor impact de kleine masterclass heeft gehad op mijn tekenstijl.

Join the Conversation

4 Comments

  1. Altijd vanuit je hart werken is een mooi streven, maar als je iets wilt overbrengen is het juist belangrijk om je even te verplaatsen in een ander, proberen te zien wat die ziet en daar je boodschap op aan te passen, dat is een verschil tussen kunst en communicatie.

    1. Even snel je tekeningetjes bekeken, je bent zeker goed op weg! Veel mensen verliezen zich juist in hun eigen beperkingen en proberen te ver over hun eigen grenzen heen te gaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *