Ik kan niet tekenen

DSC_2003-1

Onzin natuurlijk, we tekenden ons suf in de kleuterklas. Dat we een en ander verleerd hebben of ons geïntimideerd voelden toen we later zagen hoe goed anderen konden tekenen hebben we de handoek maar in de ring gegooid en ons gestort op zaken die we beter konden, waar we ook meer waardering voor kregen, goede cijfers halen, accountant worden, arts of advocaat. Maar ook die hebben baat bij kunnen tekenen. Andries van Wesel een van de grondleggers van de anatomie was naast medicus ook een bedreven tekenaar en illustreerde zijn boekwerk met prachtige houtsnedes.

Tekenen is iets wat we van kinds af aan graag doen, omdat het een communicatie middel is, een die onze gedachten omzet in beelden, vaak helderder dan dat we dat in woorden kunnen doen. We zijn het iets verleerd toen we opgroeiden, de motoriek om onze gedachte op papier te krijgen heeft zich vastgezet in het opschrijven en optypen van woorden. De teken mechanismes zijn in onbruik geraakt en hebben wat achterstallig onderhoud, maar daar valt aan te werken.

“Doen!” schrijf ik op als eerste tip. Een tip waar ik zelf ook beter gehoor aan kan geven. Ik ben geen doener maar een denker. Ik kan nog zoveel schoppen onder mijn kont krijgen, zolang ik er in mijn gedachte nog niet klaar voor ben zal het ook niet gebeuren. Toch schop ik mezelf regelmatig dusdanig hard dat ik wel moet doen, ontneem ik mezelf de kans om er nog langer over na te denken.

Doen dus en begin eenvoudig. Teken cirkels of blokjes. Laat de scharnieren weer werken, de roest slijt er vanzelf wel weer af. Met genoeg oefening wordt een cirkel of een blok een hoofd of een auto.

Join the Conversation

1 Comment

  1. Iedereen kan tekenen. Alleen is het net als we ons zelf op film zien, liever niet en zo. Er heerst een soort van preutsheid dat een obstakel vormt, die wel te nemen is, want waar een wil is is een weg. En iedereen kan tekenen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *