If you’ve got nothing to hide

[youtube_sc url=http://youtu.be/g7Jni_DO-JY]

Als je niets te verbergen hebt, waarom doe je dan de deur van het toilet op slot? Iedereen weet toch al wat je daar doet. Privacy is een basisbehoefte van de mens, een recht. Maar een beetje vrijheid opgeven voor een gevoel van veiligheid, daar is toch niets mis mee? En wat als de regels nu eens veranderen? Wie bepaald deze wetten en regels? Dat ben je toch echt niet zelf. Maar ik heb niets te verbergen! Toch? Wie bepaald dan wat goed of slecht is, wie bepaald dat jij niet beter iets had moeten verbergen? Een kind dat gepest wordt, doet niets fout, maar wordt wel gestraft, door de rest van de groep. Wat als je buren de anonieme tiplijn bellen, omdat ze dat kunnen en ze jou als zondebok hebben uitgekozen? De bewijslast ligt bij jou, toch heeft de politie al een rapport vol aantijgingen en verdenkingen die moeilijk te weerleggen zijn. En dit is wat al regelmatig voorkomt, in Nederland. Een land waar we ons vrij wanen. Privacy is een fundamenteel recht, nog belangrijker misschien dan het recht van meningsuiting is het recht op een mening.

Maar hoeveel is er nog over om te verbergen? Wat weten ze al zonder dat we het weten? 

(kleine update)

En een wat meer uitgebreidere uitleg van wat er nu precies is blootgelegd in de PRISM slides die gelekt zijn: http://www.policymic.com/articles/47083/what-is-prism-4-leaked-top-secret-slides-explain-the-latest-obama-scandal

 

Vijftig procent van het internet verkeer gaat ongecodeerd over Amerikaanse bodem, waar netjes alles gefilterd kan worden en er automatisch belletjes afgaan als je iets te vaak woorden gebruikt die men daar niet aan staat. Heel jammer dat dit de incidenten die voorvallen(Boston, Oslo) niet hebben kunnen voorkomen, vraag me af of de baten dan wel opwegen tegen de kosten, in welke het geld me niet uit maakt, 20 miljoen wordt geschetst, maar dat geloof ik niet echt, daar hebben ze in Nederland nog niet eens een plan van aanpak voor. Het is vooral de inlevering van privacy die deze acties kost.

Join the Conversation

1 Comment

  1. Amerikanen denken vaak omgekeerd, en Nederland loopt altijd een jaar of tien daar precies achteraan. Zij naar rechts, wij naar rechts, zij naar links, wij naar links, en steeds maar er achteraan kachelen met den mening.
    Nee, privacy is een woord uit de jaren 90, helaas.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *