Deel de tijd

Het is weer maandag. Een nieuwe werkweek breekt weer aan, voor hen althans die een 9 tot 5 baan, maar niet mentaliteit hebben. Het gros der werkend Nederland.

Het weekend is weer voorbij, veel te kort weer. Veel te kort om te doen wat ik zou willen.

Het is maar raar geregeld. Er is zoveel te doen. Maar de meeste tijd zijn we kwijt met het verdienen van de tijd en middelen om de dingen te kunnen doen die we het liefste doen. Zoek dan werk waar je gelukkig van wordt, waar je voldoening in vind, dat je uitdaagt..

Probleem is, ik heb werk dat ik graag doe, collega’s die ik graag zie, maar veertig plus uur in de week, ruim veertig weken per jaar is mij te gortig, dan gaat het leuke er nogal snel af. Ik geef nu regelmatig een cursusje striptekenen, twee dingen die ik graag doe, striptekenen en geven, maar dat hoef ik niet 40 uur per week te doen.

Nu ben ik geen econoom, nooit echt mee bezig gehouden, maar ik zie wel iets kroms in het huidige economische stelsel, los van de crisis. De economie draait op het rouleren van geld, stromen moet het. Nu geef ik in mijn vrije tijd meer geld uit dan op een doordeweekse/werkdag. Wat voor impuls zou de economie krijgen, als ik voor hetzelfde salaris minder zou hoeven werken, als ik de helft aan uren zou besteden aan werk en dus 20 uur aan vrije tijd erbij krijgen? Die tijd ga ik opvullen. Vol plannen met alle zaken die ik graag doe. Wat ik vooral ga doen is meer geld uitgeven. Meer geld terug laten stromen. Zodat de economie weer verder rolt, men op het nieuws kan melden dat het consumenten vertrouwen weer terug is..

Niet dat het vertrouwen echt weg was, we hadden enkel minder om uit te geven, dat heeft totaal geen samenhang met vertrouwen, rare benaming ook, alsof ik geen goederen zou kopen als ik geen vertrouwen zou hebben. Ik wantrouw de economie en hen die hem prediken al jaren, maar dat heeft mijn uitgave patroon nooit echt beïnvloed. Dus ik pleit voor minder werken met behoud van salaris.

Je kan geen mensen in loondienst hebben als ze niet rond kunnen komen, als ze niet het verdiende geld kunnen uitgeven aan de producten die de commercie probeert te slijten. Geef mensen twee keer zoveel geld en het komt ook twee keer zo hard weer terug. Ook de staatskas heeft daar zeker met de nieuwe btw tarieven meer dan profijt van. Het moet ook makkelijk kunnen, je deelt je baan in tweeën, gelijk weer meer banen gecreëerd, dat is al langer het idee achter deeltijd werken.

Minder werken betekend ook minder opvang voor de kinderen, minder subsidies die er betaald moeten worden omdat de opvang van kinderen vaak meer kost dan men door het extra werken terug verdient. Nu hoorde ik laatst ook al zoiets voorbijkomen vanuit een politicus, geen idee wie nu de stoelen zijn gewisseld en er een hoop nieuwe namen zijn..

Jammer want mijn stem hebben ze.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *