(Tijd)winst investeren in werktijdreductie

De een wil me gelijk al een Nobelprijs toekennen, de ander verwerpt het idee meteen als onhaalbaar. Het is ook maar een beginnende gedachte, een kronkel die naar boven komt, een fictieve theorie zonder onderbouwing nog niet meer dan een gevoel in mijn onderbuik. Een tegengeluid op het altijd maar weer meer bezuinigen, meer beperken, meer werken en meer inleveren.

Ik gooi het liever om, in plaats van meer energie erin steken zoeken naar oplossingen die de minder energie kosten.

Ik mis misschien wat inzicht, nooit economie gestudeerd, nooit interesse in gehad, misschien juist omdat alles wat ik ervan mee kreeg indruiste tegen mijn eigen gevoel. Er missen wat praktische zaken als waar haalt de werkgever het extra geld vandaan om mij meer te betalen voor minder werk, maar er moeten mogelijkheden zijn, het huidige economische stelsel is ook maar een luchtbel door de mens opgezet.

Het vergt ook een andere instelling door alle lagen heen, belasting en overheid, werkgevers, werknemers, banken, verzekeringen, allemaal op de schop. Wat ik altijd heb onthouden aan economische oneliners is: met geld maak je geld, dus de crisis los je niet op door geld weg te nemen, je verergert alleen de problemen. Als ik minder uur werk en niet minder verdien, mijn werkgever mij dus meer betaald en zelfs meer personeel nodig zou hebben, dan zal het werk efficienter moeten, maar vooral het idee dat er harder gewerkt moet worden loslaten, we werken namelijk al efficienter, van fabrieken tot kantoren, alle lijnen, van productie tot communicatie zijn gestroomlijnd, geoptimaliseerd, geautomatiseerd, personeel wordt steeds meer overbodig, waar vroeger een hele afdeling bezig was kan je nu met gemak een enkel iemand aan het werk zetten, dat geeft het probleem dat er met een groeiende populatie steeds minder werk is voor een steeds groter groeiende groep mensen.

We moeten af van de gedachten dat we met minder personeel aankunnen, dat dit een gezonder bedrijf oplevert. We gooien alles steeds meer op een grote hoop. Versnipper juist alles weer. Dit maakt dat men zich beter kan concentreren, motiveren en beter controle kan houden op de werkzaamheden en zodoende verder fouten in het werk en de processen kan reduceren en deze tegelijkertijd nog verder kan optimaliseren. Op die manier verdien je door minder te werken je kosten toch nog terug. Worden producten en diensten niet duurder.

Ik zie vast een hoop over het hoofd, maar er kan zoveel meer dan vast blijven houden aan een stelsel dat al bewezen heeft instabiel te zijn en efficientie slagen vooral laat resulteren in het verder uitbreiden van takenpakketten van de werknemers, als een proces van twee uur werk terug wordt gebracht naar één uur, laat dat uur ‘winst’ met rust en vul het niet gelijk met andere processen, investeer eens niet alleen geld maar ook tijd. Zet in plaats van euro’s ook alle gewonnen uren in je boekhouding en keer die uit als bonus aan je personeel.

Heeft u nog ideeën of kritiek?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *