Een beter milieu

Het begint allemaal bij jezelf. Echt waar. Niet alleen het milieu, maar de rest dat boeit me nu even niet. Ik bespaar vanaf nu 6 liter water per dag, even snel uitgerekend een kleine tweeduizend liter water per jaar. Qua kosten zal het niet veel zijn. Kraanwater is zolang het niet door Bar-le-Truc in flessen wordt gestopt nog geen cent per liter, twee kuub(wat ik dus per jaar ga besparen) zal nog geen vier euro bij elkaar zijn. Per dag is het iets meer dan 2% van het gemiddelde waterverbruik. Maar alle beetjes helpen. De oplossing is redelijk simpel. Had ik eerst nog een iets omslachtiger idee. Waarbij er een complete installatie nodig was, pompen, filters, water reservoirs. De besparing wel flink hoger lag, ongeveer 40 liter per persoon per dag. Het idee als volgt. In de meeste huizen zit er een zogenaamde natte kolom, daar waar water nodig is zit boven elkaar, om leidingen zo min mogelijk door het hele huis te laten lopen. Hierdoor zit de wc beneden vaak onder de badkamer. We douchen gemiddeld voor 40 liter per dag, spoelen de wc door met 30 liter per dag. Als je al het water wat je doucht nu opvangt en gebruikt om de wc door te spoelen, bespaar je dus een hoop water! Gezien ik nu alles op dezelfde verdieping heb gaat dat niet werken. Dus bedacht ik een eenvoudigere oplossing die haast geen investering vereist. Alles wat je nodig hebt is een emmer. De emmer gaat mee onder de douche en vangt zo een hoop water op. Deze emmer gaat naast het toilet en is goed voor een ruime spoelbeurt, misschien zelfs twee.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *