Ik ben onderweg

Stel nou eens dat het niet zo is… Wat als er vanacht een wonder gebeurt.. Probeer jezelf vleugels aan te meten.. Maak het in gedachten eens wat kleiner.. Allemaal goedbedoelde aanrijkingen. Maar problemen zitten niet altijd alleen maar in je hoofd. Soms zijn ze echt. Zijn de problemen fysiek aanwezig. Staan ze zwart op wit. Zitten zelfs in het hoofd van een ander die dicht bij je staat. Soms is het niet het gebrek aan wilskracht waarom een probleem blijft liggen. Soms ontbreekt het aan de middelen. Soms groeit een probleem zonder dat je er zelf de hand in hebt. Soms krijg je iets op je dak wat je flink onderuit haalt. Dan kun je het probleem wegdenken wat je wilt, maar de handen moeten uit de mouwen. Het probleem is er, daar kan je niet omheen. Je moet door. Stukje bij beetje met veel geduld. Het probleem zien zoals het is, niet alsof het niets is, niet alsof het onoverkomelijk is. Je kan jezelf wel vleugels aan gaan meten en weg proberen te vliegen, maar het probleem is van jou, blijft bij jou, hoe ver je ook vliegt. Onderkennen dat je problemen hebt, ze bespreekt, betekent niet dat je ze groter maakt dan dat ze zijn. Het betekent niet dat je bij de pakken neer gaat zitten. Je zit dan niet te wachten op adviezen die je zouden motiveren het probleem aan te pakken. Daar ben je al mee bezig. Je bent al onderweg. Adviezen zijn niet hetgeen waarop je wacht. Het heeft tijd nodig en om de tijd te doden is er behoefte aan een luisterend oor. Afleiding. Misschien is de weg nog lang, of is het einde bijna in zicht, maar je hebt je probleem onder ogen gezien, het ingeschat op zijn waarde en er een plan tegenaan gegooid waar je jezelf in hebt kunnen vinden. Gestaag ga je door.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *