#MeToo #IHave

IMG_20171006_214337891

Een gevoelig onderwerp en zoals Peter het afgelopen weekend zei, een onderwerp waar door de grootste schreeuwers op internet nu zo’n berg bagger overheen is gegaan dat alles wat je er over wil zeggen enkel nog verder polariseert. De hele discussie is nu zwart wit.

Ik laat het in het midden en heb wat persoonlijke ervaringen die mij te binnen schieten.

***

Als langharige man maak je het regelmatig mee. Je loopt willekeurig ergens en iemand zit ongevraagd aan je haar. Ik ken mannen met lang haar die daardoor helemaal over de rooie gaan, kom niet aan hun haar. Mij boeit het niet zo, voelt wel raar als een vreemde plots aan je zit, zoals een keer bij mijn dochter op school, loop van de aula naar haar klas, zit een van de moeders plots aan mijn haar, onbewust en verder zonder uitleg, even kort, waarschijnlijk onbewust een ingeving, ik heb het haar niet gevraagd, leek me haar al moeilijk genoeg dat ze zich zo had laten gaan.

***

“Dat zijn lekkere tieten!” Riep ik, floepte eruit. De dame in kwestie bloosde. Ik zei sorry, “Maar ik meende het wel..”

***

We hadden al wat koetjes en kalfjes besproken eerder die avond en stonden nu weer naast elkaar bij de bar, zij bestelde een rode wijn, ik een biertje, door mijn onhandige motoriek stootte ik haar aan en zij morste wat wijn op haar arm, gespeeld verontwaardigd keek ze me aan, ze hield haar arm omhoog, bleef me aankijken, ik pakte haar arm beet en zette mijn mond op haar huid… “Dank je” zei ze met een knipoog, toen ze zich omdraaide tikte ik haar op haar billen om deze ondeugende escapade te besluiten.

***

Hij wilde wel eens weten hoe dat voelt. Ik stemde er mee in ook al was ik zelf niet echt nieuwsgierig, die leeftijd had ik nog niet dat dat soort dingen mij interesseerden, hij wel en ik wist dat dat voor mij ook zou komen, die drang en nieuwsgierigheid. Ik stemde toe ondanks dat dat volgens de wet niet mag of kan of niet mogelijk is. De machtsverhouding was scheef, ik was jong en keek naar hem op, liet me misschien te makkelijk overhalen, kon niet overzien wat de gevolgen zouden kunnen zijn. “Als dit het is, dan snap ik de ophef niet zo” dacht ik toen. Daar is het ook bij gebleven.

***

Ik vraag me af wanneer ik dan over de schreef ben gegaan en of anderen over mijn schreef gingen.. Ook hoe zij het ervaren hebben..

 

 

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *