Een gebouw en een protret

DSC_2743[1]
We zijn verworden tot schermslaven. De ‘Fear of missing out’ zit er al generaties lang in, ‘s-ochtends de krant bij het ontbijt en om acht uur het journaal waren bij ons thuis vaste prik. Daar werd amper van afgeweken.

Een gebouw en een portretje, dat is wat ik tijdens mijn korte treinreis vandaag in mijn schetsboek heb op kunnen tekenen. Ik heb er nog geen foto van. Dus bij deze eentje die ik al eerder in de trein heb neergezet. Er komt ook vast nog een cowboy(Peter!) en een hoop tekeningen van liedjes die ik tijdens mijn treinreis op mijn koptelefoon had.

De afgelopen weken niet vaak in de trein gezeten, twee maal met de auto en een drietal keer per week met de fiets, erg goed voor mijn fysieke conditie, maar minder voor mijn tekenconditie, ik teken minder, althans in de trein, ik heb het drukker dan ooit, een aantal opdrachten, waaronder de kleurplaten. Mijn schetsboek komt op de fiets niet zomaar uit de tas. Het is ook een behoorlijk stuk fietsen, ik doe er ongeveer drie kwartier over. Dus als ik ook nog eens een pauze inlas om op mijn gemak een koe of boom te tekenen ben ik meer dan een uur onderweg, daar dank ik voor.

Toch waak ik voor het vervallen van mijn creatieve conditie, hoewel het niet altijd meer lukt probeer ik iedere dag iets te tekenen, al is het maar een eenvoudige cirkel. Dit is iets wat ik tijdens de workshops ook aan de cursisten mee geef. Teken iedere dag, al is het maar een cirkel. Een eerste huiswerkopdracht is ook vaak een vel met 7 cirkels, iedere dag eentje en als je tijd over hebt, vul de cirkel in of de ruimte eromheen, maak er iets van. Aleen door iedere dag(of in ieder geval met regelmaat) te tekenen kan je jezelf geoefend maken. Dat is ook het grootste verschil, cursisten vinden hun tekening niet mooi, spiegelen het aan mijn tekeningen en ook aan mijn manier van tekenen, het gemak waarmee ik lijnen op papier zet die ook daadwerkelijk lijken te kloppen. Naast het persoonlijke filter waarin je eigen tekening altijd de fouten overheersen die je bij anderen niet ziet is het ook juist die regelmaat en herhaling die het makkelijk maken om te tekenen. Het hoeft niet veel en begin simpel. Een cirkel per dag doet al heel veel voor je techniek!

Dus mocht je het leuk vinden, teken een cirkel en deel hem online πŸ™‚

Join the Conversation

5 Comments

    1. Niet alleen voor schrijven en bloggen, maar voor eigenlijk alles in het leven. Ik neem vanuit mijn sport een hoop wijsheid mee die ik toepas op het tekenen en op heel veel facetten in mijn leven πŸ™‚

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *