Van je af tekenen

DSC_2716

Er zijn een hoop manieren om je frustatie te botvieren. Bij creatief met kurk was het vooral van je af snijden, bij iaido ergens ook wel. Iaido, de kunst van het trekken van het zwaard, de kunst zit hem in het zo realistisch mogelijk en overtuigend mogelijk je kunnen te tonen. Je tegenstander in deze is er niet, maar je moet jezelf en je omgeving ervan overtuigen dat die er wel is, je onzichtbare tegenstander, kasso teki zoals dat mooi heet. Nu is frustratie geen goede leidraad voor je techniek bij het zwaardvechten, maar het helpt wel.

Maar de pen is machtiger dan het zwaard. Schrijven doe ik al graag, nog liever teken ik. Dankzij Michael Minneboo krijg ik regelmatig een inkijkje in de werkwijze van andere tekenaars, zo ook van Derf. Een belangrijk deel van tekenen is leren van anderen, afkijken en nadoen, daarna adapteren en eigen maken of gewoon wegstoppen in een lade om het waarschijnlijk nooit meer te gebruiken, maar ervan leren doe je altijd wel. Als kleine jongen trok ik plaatjes over, trots was ik op het resultaat. Later begon ik na te tekenen, dat ging altijd wat schever, vooral omdat ik dezelfde manier van tekenen hanteerde als bij het overtrekken. Ik wist nog niets van basisvormen, cirkels en gezichtslijnen. Met gevolg rare verhoudingen, scheve gezichten. Maar wel veel van geleerd.

Van me af tekenen, doet me goed, maar soms moet je jezelf in bescherming nemen, heb je je tekening af en hoe tevreden ik ook ben over de techniek die ik heb overgenomen van Derf, ik kies ervoor om hem niet volledig te publiceren, bang als het hondje in de tekening voor de consequenties, wetende dat ik de emotie die erachter zit beter voor mezelf en mijn naasten kan houden en zeker niet op het internet moet plempen. Niet alleen over de techniek was ik tevreden, de symboliek die er in zat behoefde geen uitleg, ook de eerste reactie was een lach.

Een tekening om te bewaren en te zijner tijd te publiceren. Maar nu nog te vol frustratie, net als bij het zwaard is het verstandig om bij jezelf te blijven, een paar keer te ademen en zeker te zijn van je doel, het zwaard te laten zitten en pas te trekken wanneer het zijn doel zal raken.

Join the Conversation

7 Comments

  1. Voor ik internette tekende ik ook veel, vooral tijdens het radio luisteren maakte ik ware kunstwerkjes.
    En sommige dingen kan ik tekenen, zoals een smurf , een boom, een boot en nog wel meer, het liefst met een voorbeeld en dan zijn mijn nichtjes onder de indruk!/
    Maar er iets mee willen zeggen, nee, dat doe ik dan weer liever met woorden.

  2. Ik snap dat het goed is om frustratie om te zetten in creativiteit. Helaas heb ik zelf geen talent voor tekenen (zelfs na een cursus portret tekenen werd het er niet veel beter op), maar ik snap de rust die het brengt! Lekker dat jij zo’n goede uitlaatklep hebt.

    1. Iedereen kan tekenen, het is een kwestie van de juiste aanpak hebben en vooral ook meer hoe je naar je eigen tekeningen kijkt, techniek is daarin maar bijzaak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *