Daar sta je dan een beetje ‘Charlie’ te zijn

DSC_2561

De tekening die ik maakte nadat ik op het domplein stond.

Achteraan, geen idee wie er op het podium stonden of wat ze te zeggen hadden. Te ver weg, te slecht geluid. De mensen om mij heen stonden te staan. Ik was stil, keek rond, op zoek naar bekenden, niet gezien. Ik keek naar anderen, wat ze deden, probeerde me voor te stellen wat hen hiernaartoe dreef. Veelal ‘hip’ 50+ typisch Utrechts binnenstad publiek. Een enkeling had een bordje met een tekst, veelal ‘Je suis Charlie’, eentje met iets over moslims en vooroordelen. Velen stonden met een potlood die regelmatig de lucht in werd gestoken tezamen met applaus. Tezamen met wat smartphones. Maar ik wist niet waarom, ik verstond niets, af en toe een woord. Ik klapte niet. Ik verbaasde me. Over de persoon die uit verveling maar foto’s ging maken van de dom en omgeving. ¬†Ik verbaasde me over wat ik daar eigenlijk deed. Ik voelde me verwant omdat ikzelf ook teken, omdat ikzelf ook graag commentaar geef, het niet heb op de gevestigde orde, niet zo fel als in de Charlie, ik ben Charlie niet. Maar waarom sta ik hier, wat voegt het toe, wat heb ik er aan en hoe help ik hier de wereld mee? Wat zegt het over mij?

Join the Conversation

3 Comments

  1. Ik zou hetzelfde hebben gehad. Alhier was de bijeenkomst om 18 uur, en dan is het etenstijd, anders had ik ook even gekeken en ook niet goed wetende wat het nou is. En nu wil iedereen ineens een blad dat voorheen niemand kende.

  2. Herkenbaar. Er was hier ook een bijeenkomst, en ik wilde er heen gaan omdat ik de aanslag erg vindt. Wat lost een dergelijke bijeenkomst op? We kunnen beter meer aandacht besteden aan onze directe omgeving, daar bereik je zoveel meer verdraagzaamheid mee.

  3. Ik denk dat het vooral voor jezelf een signaal geeft dat het iets is wat iedereen aangrijpt. Ik voelde me niet direct verbonden met de mensen om mij heen, maar dat kan ook komen omdat ik sowieso al niet van grote menigten houd natuurlijk ūüôā

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *