Zomervakantie

ankie

Het is een luier middag, ik weet niet meer of we die dag al hebben gewandeld of dat het te nat is om naar buiten te gaan. We gingen al een paar jaar naar de bergen op vakantie, eerst Duitsland maar nu al een paar keer Oostenrijk. Vader, moeder, zus, tante en ik. Tante woonde in Maastricht, dus gingen we altijd eerst richting Limburg, bleven een nachtje slapen en vertrokken de volgende dag vroeg richting de Alpen. Daar liepen we de bergen op en af, stempels halen in de berghutten en bij genoeg stempels op de kaart konden we deze weer inleveren bij het Fremdenverkehr kantoortje in het dorp waar we een halfpension hadden geboekt.

Het weer wisselde nogal, soms stralend mooi en vaak ook veel regen. Deze middag was er een met regen. Vandaar dat we binnen zitten, de deur naar het balkon of de veranda open, het is nat maar zeker niet koud. Ieder op zijn eigen eilandje, in zijn eigen gedachten. Mijn zus had een tijdschrift of puzzelboekje, mijn tante een breiwerk, mijn vader ligt met zijn kleine fm ontvanger op bed, oordopjes in en luistert naar de lokale radio. Ik zit naast mijn moeder en hang om haar schouders, mijn moeder leest een boek en ik lees mee, ‘Ontaarde moeders’ van Renate Dorresteijn, de bladzijdes verhalen over een hond, Orson, genoemd naar Orson Welles die ik op dat moment enkel ken van zijn stembijdrage als Unicron in de Transformers, wat tevens zijn laatste bijdrage zou zijn. Iets met en trap in een huis. Verder heb ik van het verhaal niet veel onthouden, een goede reden om het eens te herlezen. We hebben geen woorden nodig om te weten wanneer we een bladzijde uit hebben en de volgende kunnen omslaan, ik probeer haar steeds voor te zijn en sla af en toe wat woorden over. Ik wil vooral hangen, meelezen is een semi vals voorwendsel. We zeggen niet veel, praten weinig. Zijn allemaal verzonken in onze eigen gedachten.

 

(geïnspireerd door de herinneringen van Dat Meisje Dat Haar Moeder Verloor en het feit dat een collega een radiozender heeft opgezet met enkel muziek die mijn moeder altijd draaide en zong, Janis Ian, Barbera Streisand, Roberta Flack)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *