7 miljard werkelozen en dan?

De kans dat een robot of computer je baan gaat overnemen wordt steeds groter, onderzoekers voorspellen dat die kans de komende jaren exponentieel zal toenemen. Misschien wel tot of in ieder geval tegen de 100%.

En daar staan we dan, op deze overbevolkte wereld, toe te kijken hoe een robot of computer je werkplek reduceert van een persoonlijk bureau tot een geoptimaliseerde omgeving voor de robot, machine of geheel verdwijnt naar een stukje virtualisatie op een server.

Daar sta je dan, met je handen leeg en hulpeloos, je kan er niets meer mee, je ideeën blijven in je hoofd. Er zijn nieuwe banen nodig, ‘out of the box’ denkers, maar hoeveel? Toch echt geen 7 miljard. Machines en robots vergen onderhoud, maar ook daar is 7 miljard ietwat overdreven.

Er wordt steeds meer werk door steeds minder mensen verricht. Dat betekend al jaren een betere efficiëntie, grotere omzetten en minder kosten wat allemaal netjes uitgekeerd kan worden aan steeds minder rechthebbenden. De kloof tussen rijk en arm wordt als we zo doorgaan alleen maar groter. Het is werk hebben en houden of beter voor je portemonnee werk verschaffen en bezit krijgen van de machines en computers die de geldstromen binnenharken, maar op een gegeven moment is de draagkracht te klein om nog te kunnen voldoen aan de vraag en houd de geldstroom op, je product is te duur om verkocht te kunnen worden, de kloof is oneindig geworden.

Net als bij een zandloper, als het op is moet je hem omdraaien, het geld moet niet bij de consumenten weg, maar juist weer naar ze toe om zo vanzelf weer terug te stromen in een oneindige lus. Hoe? Hoe verdien je je geld als er geen werk is? Hoe bepaal je je recht op eten, drinken, een dak boven je hoofd, een boek om te lezen een koelkast voor je bier, wat is de waarde en hoe draag je dit over?

Geld is een afspraak, die afspraken zijn niets dan een verzinsel, iets wat we met gemak weer opnieuw kunnen verzinnen, zo zie je dat er nu decentrale munteenheden worden verzonnen, niet de banken maar je eigen portemonnee bepaalt, de bitcoin, de litecoin, ze gaan een gouden toekomst tegemoet, als tegenhanger van het huidige monetaire stelsel, waarbij geld totaal geen solide basis heeft en enkel leeft bij de gratie van bubbels die altijd weer barsten en de de ellende steeds maar weer vergroten. Ze draaien nu nog mee in de gekte van de beurzen en geldhandel, tot ze stabiliseren, volwassen worden en de bubbel van de handel in geld laten barsten, alle tussenhandelaren, alle opties, obligaties en wat dies meer zij verdwijnen, baas in eigen portomonee, weg met de regulering door de centrale bank, weg met alle tussenpersonen weg met het verotte idee dat jouw geld of zelfs gebrek eraan een hoop oplevert voor iemand anders zonder dat je daar zelf invloed op hebt.

Maar geld is dus een afspraak, dus we kunnen met zijn allen nieuwe afspraken maken over hoeveel ieder heeft of mag besteden ook al heb je het niet, zonder vage constructies, laat iedereen een basis hebben en kunnen doen wat ze er mee willen, zonder dat daar uren tegenover staan, zonder dat daar lelijke consequenties aanzitten, zonder dat het nog devalueert, zonder inflatie, zonder vrije markt werking, want zo vrij werkt de markt niet.

Hoe? Door niet moeilijk te doen, geen rare constructies te gaan bedenken, houd het simpel en overzichtelijk, er zijn een hoop manieren te bedenken om op 2 uit te komen, maar 1+1 is nog altijd de meest eenvoudige.

Join the Conversation

2 Comments

  1. Ik was gisteren aanwezig bij een bijeenkomst van Ruilhandel Oosterhout. Ik was nieuwsgierig naar het verschil tussen ruilen zonder tussenkomst van geld (ruilhandel) en met tussenkomst van geld (kopen, verkopen). Iedereen die ik sprak zei hetzelfde: als je het geld weglaat heb je het idee dat je iets voor iemand doet, dat je iemand helpt. Het wordt dan ook veel persoonlijker wat je doet en het geeft enorm veel voldoening.

  2. Geld is een afspraak, net zoals de tijd een afspraak is, en die is zo stevig afgesproken dat je er geen kant mee uit kunt. Het zou allemaal eerlijker verdeeld moeten worden, net zoals met de tijd.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *