Auw

baardvechten

(bron: comic.kurai.nl)

Ik trainde gisteravond met mijn houten zwaard, bokken genoemd. Het houten zwaard is een flink stuk lichter dan mijn normale zwaard, in vergelijking, mijn zwaard is 1,3 kilo, het houten zwaard ongeveer een halve kilo, dat is dus meer dan twee keer zo veel, gezien we toch twee uur lang met dat stuk ijzer staan te trainen en omdat ik met het oog op mijn komende examen de afgelopen weken een paar avonden extra train leek het mij verstandig om het wat voorzichtiger aan te doen. Voordeel van een houten zwaard is dat je jezelf, zoals ik afgelopen zondag weer eens voor elkaar kreeg niet zo snel in de vingers prikt. Nu is mijn stalen zwaard niet scherp geslepen, maar er zit wel een puntje aan dat gemeen prikt als je net even mis steekt, vooral bij het opbergen van je zwaard. Iaido(japanse kunst van het zwaardtrekken/vechten) is een sport waarbij je kata/vormen loopt in je eentje. Lopen is misschien wat overtrokken, want veel verde dan twee stappen kom je vaak niet. Iedere kata/vorm bestaat uit het trekken van het zwaard gevolgd door een eerste slag, gevolgd door een of meerdere slagen of stoten, waarna het geheel wordt afgerond met een afslaande beweging en het opbergen van het zwaard door deze weer in de schede te schuiven, vlak langs je vingers die je om de opening heen houd. Bij dat laatste dus prikte ik in mijn vingers. Met een houten zwaard valt er niet veel te prikken. Toch stond ik lelijk te kijken toen ik heel behendig het zwaard in de schede stak en in het langsgaan een kleine splinter diep in mijn duim schoof. Het moet niet veel gekker gaan worden, anders ben ik straks compleet verminkt voordat ik aan mijn examen kan beginnen.

Ik zou er een foto van kunnen maken, maar ben bang dat de wonden niets voorstellen en met het blote oog al amper waarneembaar zijn, toch ben ik blij dat ik voorlopig nog niet met een scherp zwaard aan de slag hoef.

2 replies on “Auw”

    1. Wereldvrede is een utopie, zwaarden hebben inderdaad nog iets nobels, iets persoonlijks en eervols, je bent het zelf die de slag toebrengt, de afstand is kort, anders dan bij een vuurwapen of erger nog een op afstand bestuurde drone met wapens die je helemaal vervreemden van de gruwelheden die je teweegbrengt.

Comments are closed.