Een kat in het nauw maakt rare sprongen. De Griekse regering heeft in een poging om de economische crisis te boven te komen de watervoorziening geprivatiseerd. Dit geheel conform de ophanden zijnde Europese richtlijnen met betrekking tot het aanbieden van voorzieningen in de vrije markt. Want zo stellen ze, heeft de vrije marktwerking enkel voordelen door de zakelijke efficiëntie.
Maar denk je eens in, een markt waarbij diverse bedrijven gaan concureren met water? Puur water.. het gaat hier net als bij de electra en het gas om een schijnhandel en niets anders dan wie mag de facturatie doen en bij wie zijn de administratie kosten het laagst? Onderhoud van de leidingen, kosten besparen op zuivering? Toevoegingen om een hogere prijs te vergoeilijken. Alles om de winst te maximaliseren en vooral ondanks alle rapporten die de EU nu van de liberaliserings lobby voorgeschoteld krijgt waarin enkel de voordelen en de lagere prijzen door eerlijke concurentie gewaarborgd zijn de prijzen ieder jaar toch weer flink moeten stijgen en je voordat je de kraan opendraait de lelijke stank ruikt van kartelvorming.
Leren we dan nooit? Liberalisering van de diverse nutsvoorzieningen heeft niet geleid tot verbetering, in ieder geval niet voor de gebruikers. Die voelen het in hun portomonee, maar de stroom is er niet beter op geworden, wel duurder en door alle aanbieders op de markt die om het hardst schreeuwen dat hun stroom beter is en zonder kleine lettertjes ook nog eens het goedkoopste lijkt is het voor de consument een ondoorzichtige brij geworden.
Ook voor de staatskas is het niet beter. Het geeft een tijdelijke injectie bij het opsplitsen en verkopen van de diverse takken binnen het waterbedrijf, toch is het altijd een zure verkoop met een veel te lage opbrengst en een lachende privaat die voor een prikkie op een goudmijn mag gaan zitten en deze verder uit kan melken. Wurg contracten met deze partijen zorgen ervoor dat als er extra middelen nodig zijn deze alsnog vanuit de staat moeten komen en wij de belastingbetaler naast de toch al stijgende prijs ook nog eens extra mogen bijleggen.
Privatisering heeft zijn zwakke kanten al vele malen laten zien, de post, de spoorwegen en ov bedrijven, de electra. De risico’s blijven voor de staat, zie het Fyra debacle. En de kosten worden bij de consument verhaald en prijzen blijven stijgen terwijl de kwaliteit achteruit holt. Privatisering is een methodiek van het liberale gedachtengoed die enkel voordelig uitpakt voor de investeerders en aandeelhouders.
Griekenland betaald zich blauw aan water en de hele verkoop van het waterbedrijf heeft de staat intussen meer gekost dan het opleverde.
Maar daar is onze liberale regering blind voor, zo blijkt uit kamervragen aan de ministers, die zien enkel de voordelen, namelijk hun eigen portomonee en eventueel een baantje bij het geprivatiseerde bedrijf. Die pakken het snelle geld, de directe beloning van hun acties in plaats van kijken naar de nadelen op langere termijn. Ons water wordt straks duurder door alle overhead die er gecreëerd gaat worden door de administratieve rompslomp van de private wateraanbieders, waarvan een groot deel ook in handen van de mega-corporaties zal komen zoals Veolia(die doen toch bussen en vervoer? In nederland wel ja, daarbuiten nog veel meer!). Water zal via een beursvloer net als nu bij electra per opbod verkocht worden, zodat we voor hetzelfde water uit dezelfde bron bij de een meer betalen dan bij de ander zoals dat nu ook met stroom gebeurd. En als die beursmensen, de ceo’s, de administratie mensen, de colpoteurs, de marketing afdelingen, die drijven de kostprijs van het water torenhoog op. Mensen zullen een pomp of put in de achtertuin gaan slaan, maar daar zal de lobby ook wat aan doen en de wetgeving aan laten passen dat dat niet zonder meer mag.
Dit zou voor mij de spreekwoordelijke druppel zijn, laten we hopen dat het zover nooit zal komen, laten we hopen dat de privatiseringsdrang nu eindelijk tot een halt komt en zelfs terug gedraaid kan worden.