Wat leest mijn oog?

evo0009-4-1-2

Echt, wie verzint die dingen? Een berichtje op nu.nl over een nationale hypotheekbank

Zo krijgen de banken meer lucht?! Serieus? Ze hebben al genoeg lucht gehad, de afgelopen decennia met het opbouwen van de grootste bubbels allertijden, toen die barstte stond de overheid al klaar met geld en de banken worden nu dus weer extra gepamperd met een paar miljard van ons belastinggeld. Om de kromme constucties van de hypotheken maar in stand te houden.

Ga terug naar start u ontvangt geen 10.000 euro, want die is al op aan de niet toegestane maar door de vingers geziene bonussen voor de bankiers. De burger heeft het nakijken, is uitgekleed tot op het bot maar wordt niet ontzien, er is vast nog een stuk bot af te schrapen, tot aan het merg. De burger ziet zijn hypotheek niet veranderen, de staat heeft een mooie melkkoe erbij, meer geld voor de kas.

Waarom zoveel geld steken in de banken om de hypotheken van de hand te nemen, waarom steken we hetzelfde geld niet bij de burgers om de hypotheken al dan niet deels af te lossen en betaalbaar te maken en daarmee ook de stagnatie in de woningmarkt uit het slop te halen. Immers, minder schuld voor een woning betkend dat de lagere vraagprijs nu gedragen kan worden zonder restschuld. Meer winst bij verkoop betekend een impuls in de uitgaven, meer consumenten vertrouwen, meer ruimte, minder behoefte aan sociale voorzieningen.

Waarom toch de crisis in stand willen houden door miljarden te pompen in iets wat mede de oorzaak is van die crisis inplaats van de miljarden te steken in een oplossing? Als we toch miljarden over hebben, waarom is het dan crisis?

Join the Conversation

2 Comments

  1. Het woord crisis wordt gebruikt omdat het steeds maar niet lukt om dat wat voorbij is, te behouden. Er zijn genoeg andere woorden voor te verzinnen of beter nog: er gewoon helemaal geen woorden aan vuil maken.

  2. Ze verzinnen weer wat en pompen dan wat geld heen en weer. Niet vergeten, geld is slechts een ruilmiddel, en tevens een machtsmiddel. Niet te druk om maken, als het even kan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *