Prism

Hoe werkt dat Prism dan? Ze kunnen toch niet gewoon alle data filteren? En hoe doen ze dat dan? Ze kunnen toch niet een apparaat in een kabeltje prikken?

Ja, dat doen ze dus wel. Het wereldwijde web is een verzameling van knooppunten waarover het internet verkeer loopt, in een niet vooropgesteld pad, wars van locatie en richting, enkel het start en eindpunt zijn duidelijk(en zelfs dat valt te verdoezelen). De bits en bites van de blog die u nu leest zijn opgevraagd en reizen over het web. Nu zal deze informatie niet direct over een Amerikaanse server lopen maar binnen de landsgrenzen blijven. Maar een verzoek aan een zoekmachine zal gegarandeerd eerst de oceaan overreizen om vervolgens met het gewenste resultaat terug te komen. De lijn in Amerika wordt gegarandeerd getapt, alle bits en bites worden gefilterd en indien interessant genoeg opgeslagen en gekoppeld aan een profiel.

Maar ik heb toch niets te verbergen?

Maar wat als een regering nu opeens besluit dat jouw levenswijze bij wet verboden gaat worden? Of het land waar je op vakantie gaat? Amerika is niet de enige met een twijfelachtige reputatie op het gebied van DDR praktijken. Rusland, die het toch al niet zo nauw neemt met internet wetgeving zal heus niet ver achter lopen en zo hun eigen filter systeem hebben draaien.

TV’s zitten al vaak aan het internet gekoppeld, krijgen vaker een ingebouwde webcam voor bewegings interfaces of om leuk met oma te chatten, maar ook leuk om een hoop extra informatie uit je woonkamer inrichting te halen voor de geheime diensten. Klinkt ver gezocht, zover zijn we inderdaad nog niet, maar als ik het al verzin, dan hebben ze er in de achterkamertjes al een team op zitten die het mogelijk moet maken.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *