Lang leve de republiek.

puppets

De huidige Nederlandse monarchie is nog vrij jong, begonnen met Lodewijk Napoleon in 1806 toen zijn broer hem aanstelde als koning van Nederland. Daarvoor waren we na de val en verdrijving van de Habsburgers een republiek. Willem iV en V hebben geprobeerd om als stadhouder het tot monarch te schoppen maar dat werd door de republikeinse traditie te erg tegengewerkt.

Toch zitten we nu weer met een Koningshuis, de duurste van europa, los van alle kosten die wegvallen in externe (schaduw)boekhoudingen en indirecte uitgaven. Er is nu ook opstand, een enkeling waagt zich te openbaren en bekoopt het met een fikse berisping van de handhavers. Foei, kritiek uiten op de monarchie! Zoals het stukje karton dat een studente als stil protest omhoog hield en daarmee een tijdelijk verbod kreeg om zich in de buurt te vertonen. Protesteren mag wel, maar dan wel volgens de wensen van degeen die de lakens uitdeelt. Wat heeft protesteren dan nog voor zin? Werk je zo dan niet waxine lichtjes gooiers in de hand?

Maar het gros loopt maar al te graag mee, kijkt veel liever hoe de NOS politiek correct alles verslaat, zonder enige vorm van kritiek. Waar blijft het grote protest? Waarom zetten we niet duizenden theelichtjes bij het paleis als teken van protest. Waarom blokkeren we niet de weg met tientallen Swifts? Waarom laten we onze toekomstige koning met wc-potten gooien in plaats van dat we het hele koningshuis in het toilet mikken en door het riool spoelen. Houd het wel ludiek, het is tenslotte 2013. Een online petitie is er al, maar helpen die dingen ook echt?

Weg met de monarchie en lang leve de Republiek? Het is zo eenvoudig. De monarchie is niet meer een poppenkast van de politiek(die op zijn beurt weer een poppenkast is, maar dat is weer een ander blog). Knip de touwtjes door, de macht en verantwoording ligt toch al vanaf het begin al bij de ministers. Er zal dus niet veel veranderen voor de continuiteit van de staat der nederlanden. Wat te doen met de restanten van het koningshuis? Los het op met oude tradities, we kunnen de prinsesjes uithuwlijken tegen een aanzienlijke bruidsschat die een flinke boost aan onze economie kan geven, de rest laten we doorsudderen op een bijstands uitkering of ze mogen wat mij betreft verder het bedrijfsleven weer in, zoals de meesten, maar dan zelfstandig, zonder extra uitkeringen vanuit de staat, persoonlijk heb ik niets tegen monarchen, wel tegen de monarchie als instituut. Het systeem is al sinds de aanstelling tweehonderd jaar terug al met tegenzin gegaan, leuk geprobeerd, maar rot nu toch maar weer op.

Hoe staat u tegenover ons koningshuis?

Join the Conversation

3 Comments

    1. Met kleine stapjes, van monarchie naar republiek is op dit moment de kleinste stap, haal de monarchen weg en de zittende regering blijft aan.. daarna zien we wel hoe we het verder aanpakken om tot een staat van zelfstandige individuelen te komen of een werkelijke democratische democratie

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *