Montag

Het was een genoegen te verbranden. Een waar genoegen te zien hoe dingen werden opgegeten door de vlammen. De taal verarmd. Alles is aan het verworden tot sound bytes. Woorden verdwijnen. Volzinnen zijn in de huidige maatschappij, vol likes, tweets, sms’jes en whats ‘apps, verworden tot een zeldzaamheid, een rariteit vooral, daar waar we ons inzetten tot het behoud van zeldzaamheden als de reuzenpanda, hoeft de volzin niet te rekenen op intenationale steun. Iedereen springt in op de beperkende communicatie middelen. We laten ons opleggen wat we ergens van mogen vinden. ‘Vind ik leuk’ is redelijk beperkt als uitdrukking. Het zijn loze zaken, zoals de kerstkaart zonder persoonlijke groet, voorbedrukt en enkel voorzien van de naam. Het is zoals een mail die gemakshalve maar naar iedereen gestuurd wordt, handig voor mededelingen, maar onpersoonlijk. We zijn gewend om alles in kleinde hapklare brokken te nuttigen. Zijn we, of de generaties die gaan volgen nog wel in staat om een heel boek te kunnen lezen. Zullen er ooit, net zoals in Farenheit 451, door mannen als Montag, boeken worden verbrand. We zijn al hard op weg naar die wereld. Een wereld waar de kiezer gerust wordt gesteld door harder te mogen rijden, de telvisie steeds muurvullender wordt, ik liep laats met de hond door de straat en kon aan de overkant de ondertitels prima meelezen, woorden verdwijnen, linkse hobbies als literatuur als onzinnig worden afgedaan. Welk boek ligt er op uw nachtkastje?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *