Hoppa

We zouden geld over de dijken gooien. Richting Griekenland. Nu staan bij mijn weten de dijken vooral daar waar het land laag is en er veel water staat. Griekenland ligt precies de andere kant op. Dus die vlieger gaat niet op. We gooien een hoop geld naar Griekenland, dat is zeker. En daar hebben we zo onze redenen voor. Wat de redenen zijn, dat hoor je ze niet zeggen. Ze zeggen dat het anders fout gaat met Griekenland, ze moeten de economie herstellen. Het is ook om te voorkomen dat er meer landen vallen.

Wat er werkelijk gaande is, is dat we ons eigen hachje aan het redden zijn. En wij, dat zijn niet wij de belastingbetaler, maar investeerders. Investeerders die er belang bij hebben dat Griekenland nog niet failliet gaat. Bedijven van buiten Griekenland, die bij de Grieken nog een hoop rekeningen open hebben staan. Rekeningen die de Grieken niet kunnen betalen zonder steun. Het geld dat wij dus aan Griekenland lenen komt per direct weer terug, maar niet naar ons als belastingbetaler, terug naar maatschappijen, aandeelhouders en magnaten. En zo trekt zowel de Nederlandse als de Griekse belasting betaler aan het kortste eind. Wij zijn een paar miljoen kwijt die we in lengte van dagen nooit meer terug zien, de Grieken zitten met nog meer schulden.

Het is uitstel van executie voor Griekenland. Er wordt nog snel even de schijn opgehouden. Het land wordt onder het mom van internationale steun en reddend handelen steeds dichter naar de afgrond geduwd. Als de investeerders hun geld binnen hebben trekken ze zich terug uit Griekenland. Met hun vertrek verdwijnen veel arbeidsplaatsen. Logistieke stromen vallen weg, import en export vallen uiteen, nog meer werkeloosheid, nog meer onrusten. Als ratten in de val.

En dan? Spanje? Portugal? Ierland? Wanneer is Nederland aan de beurt? Er is storm op komst. Een grote storm, maar we worden voorgelogen, de zon schijnt, geen wolkje aan de lucht.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *