Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Spiegelen is een apart fenomeen. Soms nemen we gedrag over, willen we ons graag voordoen als een ander, al is het maar heel sumier, een ogenschijnlijk futiel iets, een woordje, een idee, een beweging, we laten ons oor hangen naar de mening van een ander.

Spiegelen werkt ook vertouwelijk, als een ander jouw gedrag spiegeld schept dit ongemerkt een band, een leuke techniek bij solliciteren is het spiegelen van de houding, onopvallend maar zeker doeltreffend, omdat je onbewust een band schept is je kans om aangenomen te worden vele malen groter.

Soms zien we het gedrag van een ander als spiegel van ons eigen gedrag. Vooral de zaken die je herkend van jezelf die je niet zo fraai vind kunnen nogal opvallen aan een ander.

Nu kan je je hier over frustreren, de ander hierom verfoeien, minachten, de tekortkoming van de ander openlijk de grond in boren. Voorbijgaan aan enige zelf reflectie. Soms wil je het niet inzien, jezelf zien als iemand die verkeerd handeld. Het is makkelijk en veilig om je eigen tekortkomingen bij een ander te verhalen.

Wees eens eerlijk, wat spiegelt u?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *