Humans need not apply

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU”]

Automatisering verschraalt het aanbod in banen in de toekomst.. ‘Ach zo’n vaart zal dat niet lopen’ is vaak de gedachte, de automatisering van vroeger heeft ook niet voor minder banen gezorgd, oude beroepen verdwijnen nu eenmaal en er komen nieuwe bij..

Dat klopt.. voor toen, de domme kracht voor is overgenomen door domme kracht robots, ze lassen auto’s, rijden containers door een magazijn.. Er is nog maar weinig eentonig krachtwerk waar robots niet prima de mens kan vervangen.

Maar er is een nieuwe ontwikkeling, een die niet de domme kracht maar ook de slimme krachten kan gaan vervangen.. Waar robots voorheen enkel onze spierkrachten wist te overtreffen en gebaat was bij het herhalen van taken, zijn robots steeds meer in staat om zich aan te kunnen passen, zelf de situatie in te kunnen schatten en zich nieuwe manieren aanleren om taken te volbrengen. Niet alleen fysieke robots, als je kijkt naar de financiele wereld, waar voorheen een vloer vol beurshandelaren bezig was met handelen, wordt dit nu veel preciezer en nauwkeuriger gedaan door ‘bots’ software die de beurshandelaren werkeloos thuis laat zitten, al dan niet met een investering die hen door die software geen windeieren zal leggen.

Waar moeten we, als de robots zowel fysiek werk als denkwerk gaan overnemen nog onze menselijke capaciteit voor inzetten?

Op emotioneel vlak wellicht? Maar ook daar worden bij bijvoorbeeld tehuizen al robotzeehondjes ingezet.. Ook voor creativiteit wordt het steeds lastiger.. We stevenen af op een wereld waarin we onszelf als werkende mens overbodig maken. Maar heb niet het idee dat we ons er al goed op voorbereid hebben wat te doen als we straks zonder werk zitten.. allemaal..

Join the Conversation

4 Comments

    1. Het kan snel gaan, maar het staat nog zeker in de kinderschoenen en er zijn zoals Rene aangaf ook gebieden die nog steeds ver achter lopen met ontwikkelingen.. nog een lange weg te gaan, wie weet over honderd jaar.

  1. Ja, ik kijk ook wel eens naar Tegenlicht. We hebben werk nodig, werk moet er zijn, maar waarom eigenlijk? Ik zou zeggen, het eerlijk verdelen dus iedereen minder uren maken. En hoewel de ontwikkeling doorgaat moeten we niet vergeten dat er te veel plekken op aarde zijn waar ze nog zeer ouderwets werken. We boffen hier.

    1. We boffen zeker hier. Denk dat er alsnog andere werkzaamheden gaan komen, entertainment, persoonlijke ontwikkeling, coaching. Merk dat bij het sporten, het samen zijn in een groep, elkaar voorzien van feedback. Dingen die nu nog niet te automatiseren lijken.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *