Kristisch

Mijn oudste dochter zit op facebook en liked alles wat los en vast zit. Dat zal ooit nog wel eens bekoelen. Tot die tijd probeer ik haar duidelijk te maken dat meer als de helft van alles wat ze liked probeert mensen om de tuin te leiden, de likes worden verzameld, de post aangepast en verkocht aan de hoogste bieder. Ik probeer haar vergeefs duidelijk te maken dat wanneer je een reactie geeft er echt niets fantastisch gaat gebeuren. Ze komt er zelf wel achter hoop ik dan, ik heb haar in ieder geval de juiste richting op gewezen.

Kritisch zijn is soms lastig als het om ethische zaken gaat. Zo had ik mijn twijfels bij een stripje dat de rondte deed van een autistische jongen(of was het PDD-Nos). Ik heb veel tekeningen en strips van 7-jarigen gezien, sommigen hebben aanleg en talent of luisteren naar wat ik ze aandraag, maar zo talentvol en strak opgezet en voorbereid als deze was me nog nooit voorgevallen. Twijfelachtig. Nu zijn dit soort kinderen vaak wat meer getalenteerd dan anderen. Dit kreeg ik ook direct te horen, aan zoiets moet je niet twijfelen, dat hoort niet, het kind heeft gewoon talent!

Toch vond ik het te volwassen overkomen. Te goed doordacht. Te netjes gekaderd. De meeste kinderen van zeven verdelen hun vel in zes gelijke vlakken, beginnen met een alles omvattende tekening in het eerste vlak en verzinnen dan gaande weg hun verhaal om ergens in het vierde of vijfde vlak hun verhaal te eindigen waardoor er altijd nog minstens een leeg vlak overblijft. Ergens las ik ook dat het kind samen met zijn moeder een presentatie aan het maken was om op scholen langs te gaan. Een en een is meestal twee. Een eenvoudig rondje internet research bracht aan het licht dat de moeder in kwestie tevens teken-therapeute is. Dat verklaard een hoop.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *