Wie gaat dat betalen?

NB32ap-2

Werktijd reductie, basis inkomen, het klinkt leuk, maar wie gaat dat betalen? Is dat niet het aloude communisme en hoe past dat dan binnen het huidige kapitalisme?

Het antwoord is vrij eenvoudig. Er zijn nu drie partijen, de werknemer/consument, de overheid en de werkgever/producent. Het geld stroomt via diverse kanalen van en naar de drie partijen. Met name de middelste partij, de overheid zit enkel aan de ontvangende kant.
Simpel gezegd. Wij als werknemer/consument ontvangen geld voor het werk wat wij leveren van werkgever/producent. Dit geld gaat deels naar de overheid en het overige deel consumeren we weer zodat dit terug komt bij de werkgever/producent. De werkgever/producent betaald ook weer belasting aan de overheid.

Door de steed verder oprukkende automatisering van productie processen drukt de werkgever/producent zijn kosten, is de behoefte aan ons als werknemer/consument minder, dus komen er meer en meer mensen zonder werk, omdat werken prima kan door zelfstandig opererende machines en computers.
De geldstroom die normaal als inkomen van de werkgever/producent naar de werknemer/consument loopt valt weg. Dit klinkt mooi voor de producent, meer winst, minder loonkosten, dus meer om te verdelen onder de aandeelhouders.

Maar de werknemer/consument die nu werkeloos thuis zit heeft geen inkomen meer om uit te geven, gevolg is dat niet alleen de geldstroom naar de werknemer/consument weg valt, maar de geldstroom naar de werkgever/producent ook begint uit te drogen.
Als de overheid hierin niet ingrijpt zal de werkeloosheid stijgen en de winst zal enkel uitgekeerd worden aan de aandeelhouders. De geldstroom zal dus vervangen moeten worden met de overheid als tussenpersoon. De werkgever/producent betaald de overheid en de overheid betaald de werknemer/consument, zodat de laatste nog steeds de geldstroom als consument naar producent kan voeden door te consumeren.

Het mooie is dat dit proces nu al kan beginnen. Eigenlijk zijn we al te laat en moeten we met terugwerkende kracht onze schouders eronder zetten, de economie heeft de baten van de automatisering opgesouppeerd en heeft hier een nieuwe nullijn in getrokken, terwijl de baten al veel eerder terug hadden moeten vloeien in de economie naar de consument. Maar net zoals we de pensioen leeftijden langzaam op laten lopen, kunnen we dit ook gaan doen met de geldstromen en de tijd die we aan werken moeten besteden, beetje bij beetje, zodat we vanzelf uitkomen bij het wegvallen van de eerste stroom die dan volledig overgenomen zal zijn door het basisinkomen.

Join the Conversation

3 Comments

  1. Onder welk ministerie valt dit? Sociale zaken? Economische zaken? Financiële zaken? Van mij mag je deze ministeries in het nieuwe kabinet allemaal hebben. Go!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *